در بیماری سرطان لوزالمعده، سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های لوزالمعده تشکیل می‌شود.
لوزالمعده غده‌ای به طول تقریباً 6 اینچ به صورت گلابی باریکی می‌باشد که به پهلو قرار گرفته است. انتهای عریض ‌تر لوزالمعده را سر آن، بخش میانی آن را بدنه آن، و انتهای باریک آن را دم آن میینامند. لوزالمعده در پشت معده و در جلوی ستون فقرات قرار دارد.
لوزالمعده دارای سه ناحیه سر و بدنه و دم است، و در شکم نزدیک به معده، روده‌ها، و اندام‌های دیگر قرار دارد.

لوزالمعده

لوزالمعده غده‌ای میباشد که در درونی ترین بخش شکم، بین معده و ستون فقرات قرار دارد. اندام‌هایی نظیر کبد و روده در اطراف لوزالمعده قرار دارند.
لوزالمعده طولی برابر با 6 اینچ و شکلی شبیه گلابی مسطح دارد. عریض ‌ترین قسمت لوزالمعده سر آن میباشد، بخش میانی آن بدنه، و باریک‌ترین قسمت، انتهای آن میباشد.
لوزالمعده انسولین و هورمون‌های دیگر را تولید می‌کند. این هورمون‌ها وارد جریان خون شده و در تمام بدن منتشر می‌شوند. آنها برای مصرف و ذخیره‌سازی انرژی ناشی از ‌غذاها به بدن کمک می‌نمایند. به‌عنوان مثال انسولین به کنترل میزان قند خون کمک می‌کند.
علاوه براین، لوزالمعده تولید‌کننده ی شیره ی لوزالمعده میباشد، كه حاوی آنزیم‌هایی است که به هضم غذا کمک مینماید. لوزالمعده شیره‌ها را به درون مجموعه‌ای از مجراهایی که به مجاری صفراوی مشترک منتهی می‌شوند آزاد می‌کند. مواد درون مجاری صفراوی مشترک، وارد دوازدهه که بخش اولیه ی روده ی کوچک میباشد تخلیه می‌شود.
لوزالمعده دو وظیفه در بدن بر عهده دارد
ساختن هورمون ها، از جمله انسولین و گلوکاگون که میزان قند خون را متعادل می کنند.
آنزیم های گوارشی را می سازد که کمک به هضم غذاها (مخصوصا چربیها) در روده می کند.
هنگامی که سلول های بدخیم رشد کرده و در لوزالمعده پخش می شوند، سرطان لوزالمعده به وجود می آید.

علائم سرطان لوزالمعده

سرطان لوزالمعده به اسمهای بیماری خاموش خوانده می شود، زیرا علائم آن در مراحل اولیه بیماری مشخص نمی شود. اما زمانی که سرطان پخش شد، در بالای شکم و پشت، درد دیده می شود.
بعد از غذا خوردن و دراز کشیدن، درد بدتر می شود.
دیگر علائم عبارتند از زردی (یرقان)، ادرار تیره و مدفوع روشن، لخته خونی، سوء هاضمه، اسهال، تهوع، کاهش اشتها، کمبود وزن، خستگی، ضعف و افسردگی.

علل سرطان لوزالمعده

سیگار افراد سیگاری 2 تا 3 برابر غیر سیگاری ها در معرض این بیماری قرار دارند.
سن بعد از 45 سالگی این بیماری شروع می شود.
سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان لوزالمعده
جنسیت بیشتر در زنان شایع است.
دیابت
سیروز کبدی
پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) مزمن
داشتن رژیم پر چرب
چاقی
عدم فعالیت بدنی
سرطان لوزالمعده به نام بیماری خاموش خوانده می شود، زیرا علائم آن در مراحل اولیه بیماری مشخص نمی شود

تشخیص

پزشک برای تشخیص سرطان پانکراس، آزمایشات تصویربرداری مشخص مانند سی اسکن شکم را توصیه نماید. در روش تشخیصی آندوسکوپی دقت تشخیص سرطان سرطان لوزالمعده در حدود ۸۵تا ۹۰ درصد میباشد. در صورت احتیاج، از متدهای کلانژیوپانکراتوگرافی استفاده مینماید. در این متد با قرار دادن لوله آندوسکوپ در دهان و حرکت آن از دهان به پانکراس، تزریق رنگ و گرفتن تصاویر با اشعه ایکس، تصاویر کامل و دقیقی بدست می آید. همچنین یک نمونه بافت برای بیوپسی (نمونه برداری) از طریق لوله آندوسکوپ قابل استخراج میباشد. در صورتی که نمونه برداری سرطان لوزالمعده را تأیید کرد، آزمایشات بیشتری برای تعیین مرحله پیشرفت بیماری صورت می‌گیرد. یکی از این آزمایش‌ها لاپاراسکوپی میباشد. در این روش، لوله کوچکی به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک و یک منبع نور وارد حفره شکمی می‌شود، با این کار، تومور قابل مشاهده میباشد. بعضی اوقات، به جراحی تشخیصی نیاز است. جراح با این متدها می‌تواند تومور را مستقیماً مورد بررسی قرار دهد و تشخیص دهد که آیا گره‌های لنفاوی مجاور سرطانی میباشند و نمونه‌های بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ (خوش خیم و یا بدخیم بودن تومور) جدا می‌کند.