مشکلات دفع مدفوع از مشکلات بسیار در انسان ها میباشد، اما در زنان شیوع بیشتری دارد. از آنجا که اشخاص در بیان این بیماری و مراجعه به پزشک دچار مشکل میباشند و از طرفی این بیماری ها تعریف استانداردی ندارد، شیوع آن مشخص نمیباشد، اما به هرحال در اشخاص بسیاری سبب اختلال در زندگی شده و در بعضی افراد سبب اجتماع گریزی، افسردگی و عدم رضایت از زندگی می شود.
این مشکل به ۲ بخش اختلالات دفعی و عدم کنترل دفع تقسیم می شود.اختلالات دفع مدفوع بیشتر مترادف با یبوست در نظر گرفته می شود و به اشکال گوناگون بوسیله ی بیماران تعریف می شود، مانند یبوست (دفع مدفوع کمتر از ۳ بار در هفته)، تغییر شکل و قوام مدفوع، زور زدن و استفاده از دست جهت کمک به دفع مدفوع، درد شکم، نفخ، عدم تخلیه کامل مدفوع و….
یبوست یا دفع کمتر از ۳ بار در هفته مشکلی شایع در زنان بخصوص در زنان مسن و همین طور کسانی میباشد که قادر به فعالیت نیستند. (مثل کسانی که سکته مغزی کرده و دچار فلج پاها و عدم تحرک هستند یا کسانی که به دلیل دردهای مفصلی قادر به انجام حرکات سریع نیستند).
مشکل در کنترل مدفوع هم بیماری شایع دیگری میباشد، به شکلی که در کل جمعیت ۲ تا ۳ درصد دچار میباشند، اما با زیاد شدن سن شیوع آن به سرعت افزایش می یابد و در افرادی که قادر به حرکت نمیباشند به ۵۰ درصد می رسد. این مشکل عوارض روحی بسیاری در بیمار دارد، مانند عدم اعتماد به نفس و دوری از اجتماع ، افسردگی و… اوج فاجعه در بیماران جوانی میباشد که به دنبال زایمان دچار پارگی عضله کنترل کننده دفع شده و به خاطر عدم درمان امکان حضور در جامعه و ادامه زندگی به صورت عادی را ندارند.
از دلایل بسیار این مشکل اختلالات غدد درون ریز مانند دیابت و کم کاری تیروئید و بارداری میباشد. در دیابت بیمار دچار آسیب عصبی بدلیل دیابت و به دنبال آن کم شدن حرکات روده ای و در نهایت یبوست می شود. حاملگی همچنین با تاثیرات هورمون های زنانه مسبب کم شدن حرکات روده ای و در نهایت یبوست در بیش از ۳۰ درصد زنان باردار می شود، البته این مورد بیماری محسوب نمی شود و طبیعی میباشد و پس از زایمان بهبود پیدا می کند.
از دلایل دیگر یبوست بیماری های سیستم عصبی مانند سکته های مغزی، تومور مغزی، بیماری ام اس، پارکینسون و بیماری های مادرزادی سیستم عصبی روده ای و… میباشد.
داروها هم می توانند باعث یبوست یا عدم کنترل دفع شود. از بارز ترین این داروها می توان به داروهای ضدفشار خون، داروهای افسردگی و آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم که به طور شایع در ناراحتی معده استفاده می شود اشاره کرد.
اختلالات آناتومی سیستم دفع مدفوع مانند هموروئید (بواسیر)، افتادگی لگن، انسداد در بخشهای انتهایی سیستم دفعی و چسبندگی های روده هم از دلایل دیگر این بیماری است.
بالا کشیدن رحم با لاپاروسکوپی در افتادگی رحم
درمان این بیماری معاینه و تشخیص، شدیدا با اهمیت میباشد و بعد تستهایی از قبیل مانومتری آنورکتال و دفکوگرافی که بسیار کمک کننده خواهد بود و از همه مهم تر شرح حال بیمار است که کمک میکند.
متد درمان بیماری پرولاپس رحم یا همان افتادگی رحم را متدی میباشد هم زمان هم از طریق پرینه و هم از مقعد عمل میشود و رحم را با لاپاروسکوپی بالا میکشند و به آن پاپس گفته میشود یا pelvic organ prolapsed که کل احشای داخل لگن را به وسیله مش به دیواره غدامی شکم میدوزند تا وضعیت این بیماران درست شود.
برای بهبود این بیماران قبل از اینکه به سراغ جراحی برویم، تلاش میشود با بیوفیدبک درمان کنیم؛ بدین معنا که ورزشهای کف لگن و رژیم غذایی میدهیم؛ فیبر زیاد خوردن برای درست کردن قوام مدفوع بسیار با اهمیت میباشد.
روش زندگی و طرز دستشویی رفتنهای نادرست
دلیل ایجاد این بیماری میتواند سبک زندگی امروزه و تغذیه نادرست هم باشد و همچنین سیکل نادرست دستشویی رفتن سبب ایجاد اختلالات کف لگنی خواهد شد.
دفع بعد از صبحانه و بعد از خواب؛ به منظور جلوگیری از اختلالات کف لگنی
برای پیشگیری باید آداب دستشویی رفتن اصلاح شود؛ توصیه میکنیم بعد از غذا یا بعد از خواب و به خصوص بعد از خواب و صبحانه؛ حتماً دفع داشته باشند، حتی اگر اوایل کار اجابت مزاج مرتبی نداشته باشند؛ تا روده شرطی شود و نظم خاصی به دستشویی رفتن خود بدهند. همچنین مصرف مواد غذایی پرفیبر بسیار مهم میباشد؛ مانند میوه و سبزی و به خصوص کاهو و سالاد کاهو را بسیار توصیه میکنیم.
عمل رکتوسل از طریق واژن یکی دیگر از متدهای درمانی اختلالات کف لگنی
بیماری اختلالات دفع را او دی اس مینامند؛ یعنی Obstructed defecation syndrome که مجموعه علائم انسداد در دفع را نشان میدهد.
راه بهبود آن از طریق trance anal میباشد که به آن Starr گفته میشود و شکلی تکنیک عمل میباشد که در آن مخاط اضافی داخل رکتوم را برمیدارند و خوابیدگی پرولاپس را اصلاح مینمایند. تکنیک دیگر درمان این بیماری، این میباشد که رکتوسل(بیرونزدگی راست روده) بیماران از طریق واژن عمل میشود یا از طریق رکتوم که همان روش starr است.
ورزش صبحگاهی و پیاده وری در درمان اختلالات کف لگنی مؤثر میباشد
ورزش صبحگاهی و پیادهروی نیز در پیشگیری از این بیماری مؤثر است.
این بیماری به مرور زمان و حداقل در طول 6 ماه تا یک سال پیش میآید و این بیماران بایستی برای درمان ابتدا به متخصص گوارش و بعد متخصص کولون و رکتوم (گوارش و کولورکتال) مراجعه کنند و برخی متخصصان زنانی که اختلالات کف لگن را کار کرده باشند نیز میتوانند به بیمار کمک کنند.
در صورتی که نیاز به یک مرکز تخصصی مناسب جهت درمان اختلالات مقعد همچون درد، سوزش و خونریزی هنگام اجابت مزاج دارید توصیه ما کلینیک لیزر شفا می باشد که بیش از 15 سال فقط در زمینه بیماری های مقعدی بصورت تخصصی فعالیت می نمایند.
جهت مشاهده سایت کلینیک لیزر شفا اینجا کلیک نمائید.