برای آنکه بدانید آندوسکوپی چیست و چه کاربرد هایی دارد با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
آندوسکوپی یا درون بینی در طب روش دیدن و مشاهده درون بدن با اهداف تشخیصی و یا گاهی درمانی میباشد که با دستگاهی به نام آندوسکوپ صورت میگیرد که با استفاده از این دستگاه، داخل بخش های مختلف بدن از طریق سوراخ یا حفره های موجود در بدن توسط دوربین کوچک قابل مشاهد می باشد که این برای بسیاری از بیماران ممکن است ناراحت کننده باشد . در آندوسکوپی، تصاویر گرفته شده به یک پردازشگر ویدیویی انتقال پیدا می کند و از این طریق پزشکان به بررسی ارگان های داخلی می پردازند و به راحتی می توانند بیماری را تشخیص و آنرا درمان کنند.
امروزه آندوسکوپی کردن، معمولترین و دقیقترین روش معاینه برای دیدن انحرافات و گرفتگیهای بینی نیز هست.
آندوسکوپی در عمل جراحی دیسک کمر نیز مورد استفاده دارد. از بارزترین فایده های عمل جراحی دیسک کمر با روش آندوسکوپی، ترخیص سریع بیمار پس از عمل، کاهش درد، طول برش جراحی و محدودیتهای حرکت و بهبودی سریع است. با این متد برخلاف روشهای معمول و قدیمی تر عمده بخشهای زائد مهرهها، لیگامانها و عناصر اطراف مهره آسیب نمیبیند.
چنانچه علائم بیمار بیانگر وجود ناراحتی در قسمتی از بدن باشد، میشود از آندوسکوپی برای معاینه آن بخش بهره جست. همچنین آندوسکوپی در تسهیل گونههایی از جراحی سوراخ کلید (لاپاروسکوپی) ـ نظیر برداشتن آپاندیس یا کیسه صفرا ـ نیز کاربرد دارد.
آندوسکوپی بیشتر بدون درد، هر چند تا حدی ناراحت کننده، میباشد. آندوسکوپی بیشتر نیازی به بیهوشی عمومی ندارد، مگر در شرایطی که آرتروسکوپی انجام شود. با این حال بیمار برای بی حس شدن قسمت مشخصی از بدن بی حسی موضعی را به شکل اسپری بیحس کننده یا به صورت قرص برای بیحس کردن گلو دریافت مینماید. همچنین گاهی به بیمار آرام بخش داده میشود تا احساس راحتی بیشتری داشته باشد و مقدار آگاهی اش از اتفاقات پیرامون کمتر شود.
بعد آندوسکوپ با دقت وارد بدن میشود؛ محل دقیق ورود آندوسکوپ بستگی به محل معاینه ی مورد نظر دارد. آندوسکوپ اکثرا از راههای زیر وارد بدن میشود
آندوسکوپ موقع انجام جراحی سوراخ کلید (لاپاروسکوپی) وارد برش کوچکی میشود که جراح روی پوست ایجاد کرده است. آندوسکوپی بسته به ماهیت دقیق عمل و اهداف آن، بین ۱۵ تا ۶۰ دقیقه طول میکشد. این عمل بیشتر به صورت سرپایی انجام میشود و نیازی به بستری شدن بیمار ندارد.
آندوسکوپی اکثرا ایمن میباشد و احتمال بروز عوارض جدی پس از انجام آن پایین است. عفونت قسمت معاینه شده در این روش و خونریزی بیش از حد از عوارض احتمالی به شمار میآیند. آندوسکوپی در بیشتر موارد دردناک نمیباشد و بیشتر بیماران تقریباً مانند زمانی که دچار سوءهاضمه میشوند یا گلویشان درد میکند، تنها اندکی احساس ناراحتی میکنند. تنها مورد استثناء جراحی سوراخ کلید، مانند لاپاروسکوپی یا آرتروسکوپی، است که شاید آندوسکوپی با درد باشد که با بیهوشی عمومی انجام میشود و بیمار کاملاً بیهوش میباشد و متوجه چیزی نمیشود.
لازم میباشد بیمار نگرانیها و دغدغههای خود را پیش از انجام آندوسکوپی با کارکنان بیمارستان یا درمانگاه در میان بگذارد؛ تا در صورت لزوم به وی آرامبخش داده شود و در نتیجه حین انجام عمل احساس راحتی بیشتری داشته باشد. این روش کاربردهای متفاوتی دارد از جمله، آندوسکوپی معده، روده، کیسه صفرا،اثنی عشر، مری و… . در برخی از انواع آن نیاز به پاکسازی معده و روده میباشد که پزشک از بیمار می خواهد، چند ساعت قبل از عمل چیزی نخورد یا نیاشامد. آندوسکوپی در کودکان نیز می تواند انجام شود.
هزینه این روش بستگی به ناحیه که عمل انجام می شود، پزشک و بیمارستان شما دارد.